Category Archives: Retete de gatit

Retete de gatit si articole despre mancare!

Medieval Bistro face pizza buna in Medias

Retete de gatit

Înainte…

De foarte multe ori am zis că nu îmi place pizza, atunci când stăteam în Cluj. Chiar dacă e un oraș foarte mare și pizza găsești peste tot, eu n-am găsit nicăieri o pizza pe care să o pot digera. În schimb, m-am mutat la Mediaș. În Mediaș am găsit de multe ori ceea ce orașele mari nu mi-au oferit niciodată. Am găsit oameni plăcuți și respectuoși, cât și localuri bine aranjate care oferă servicii de calitate.

pizzerie medias medieval bistro Continue reading

Published by:

Cum sa-ti prepari un cocktail acasa

Retete de gatit

Nu sunt o tipă care să iasă în oraş tot timpul atunci când are nevoie să bea ceva aromat, gustos şi care să arate bine. Mi-am tot pus întrebarea: Cât poate să fie de greu să-ţi prepari un cocktail acasă? Din păcate, eu am aflat asta doar după foarte mult timp şi nu mi-aş dori să vi se întâmple şi vouă aşa.

Naivitatea costă. Credeam că doar cei ce lucrează în acest domeniu pot să prepare un cocktail savuros, dar din fericire vreau să ştiţi că îl puteţi prepara şi voi, îl puteţi prepara uşor, şi nu este neapărată nevoie să mergeţi în oraş la cumpărături. De multe ori eu aşa făceam. Când ştiam că am musafiri sau voiam eu să beau ceva, dădeam repede drumul la supermarket dar am observat că această procedură e costisitoare.

Continue reading

Published by:

Masa de pranz: Mici, carnati si salata de rosii

Retete de gatit

Ce poţi face uşor şi fără multe bătăi de cap când vrei să mănânci ceva gustos? O porţie de mici, o porţie de cârnaţ, o porţie de cartofi prăjiţi? Nu, o porţie de mici şi cârnaţ cu o salată de roşii, nimic mai gustos pentru o masă de prânz. Poate mulţi dintre voi mâncaţi acest fel de mâncare la cină, dar pentru că vara la mine în casă nu se prea mănâncă ciorbele ci mâncărurile acestea m-am gândit să fac ceva rapid şi uşor ( de pregatit).

Am ales nişte mici, cumpăraţi doar de la Nea`Virgil care are cea mai bună carne din oraşul ăsta. Proaspăt preparată ca după ce o cumperi să te apuci de făcut la ea. Mie mi-a plăcut prânzul chiar dacă anul acesta a fost prima dată când am mâncat mici.

A fost prima dată pentru că am o gastrită foarte obraznică care nu mă prea lasă să mănânc prăjeli ci trebuie neapărat să îmi menţin regimul după care am şi slăbit. E mai bine mai subţirică şi este mai sănătos. Aşadar într-o zi de duminică câteva calorii în plus nu se mai pun, dar nu faceţi abuz. Poftă bună !

Published by:

Jurnalul bucataresei, fel de mancare preferata

Retete de gatit

Ca să ai o mâncare preferată, este mai greu. Eu nu am una una preferată, am doar ceva ce aş mânca în fiecare zi, am mai multe dar m-am gândit că orice fel de mâncare, ca să îţi placă,  trebuie gătită cu pasiune şi dragoste. Nu e nicio vrăjeală, am constatat că dacă nu îţi place ceea ce faci nu iese niciodată cum trebuie decât la normă.

De exemplu mâncarea mea, credeţi-mă am momente când gătesc ce îmi vine în minte. Am făcut salată orientală cu tot felul, începând de la roşii, castraveţi, ouă,  ceapă, măsline, ulei, oţet, cartofi şi brânză. A fost delicioasă dar pentru că eu nu mă prea omor cu ea, n-am să mai fac . Simplu ! Nu e mâncarea mea , numărul unu , cu siguranţă .

Continue reading

Published by:

Pasiunea mea, gatitul

Retete de gatit

Sunt sinceră . Nu m-am născut învăţată să gătesc, dar nici nu m-a învăţat nimeni . Într-un moment din viaţă, am simţit doar nevoia de a-mi pregăti singură, micul dejun, prânzul şi cina . Nu a fost foarte greu, atunci a fost ziua când mi-am dat seama de fapt că îmi place prea mult, îmi place să stau în bucătărie cu orele, la cratiţă să-nvârt şi să mănânc .

Nu s-a născut nimeni cu reţetele de gătit în cap, nimeni nu s-a născut să ştie să facă ceva anume, doar în cazul în care există şanse ca noi oamenii să fim genii, să ne naştem cu toate informaţiile despre viaţă direct încriptate în creier . Nu cred, este doar un vis . Cert îi că te poţi naşte cu pasiune pentru asta, încât să compui reţete, să le visezi noaptea şi dimineaţa să le pui în practică, există întradevăr cazuri .

Continue reading

Published by:

Clătite umplute cu finetti

Retete de gatit

La această rețetă ai nevoie de 3 ouă, sare, 250 de ml de apă minerală, 3 linguri de zahăr, 300 gr făină, finetti pentru umplut, 2 plicuri de zahar vanilat, 200 ml de lapte și ulei să ungi tigaiea.

Bați ouale cu sarea, apoi pui zahărul și zahărul vanilat, după care adaugi laptele și făină. Amesteci bine până obții o compoziție cremoasă apoi adaugi treptat apa minerală și amesteci bine. Din această compoziție prăjești clătitele. Cum? Ungi tigaia cu o linguriță de ulei și torni un polonic cu compoziție în tigaie.
Pe urmă le umplii cu finetti sau cu dulceață. Gramajul este doar informativ. Fiecare face cât crede de cuviință.

clătite umplute cu finetti și toping de ciocolată Published by:

Cartofi gratinaţi cu sos barbeque şi pulpiţe în pesmet

Norocele Retete de gatit

Ultima oară când am gătit …. mi-am ars degetele. Nu din cauză că nu am fost atentă, ci pentru că nepoata mea se tot juca la apă în timp ce eu prăjeam nişte pufoşenii de gogoşi. Nu mi se pare greu să găteşti, eu o fac destul de des, ci nu pentru că mama mea nu ar putea face asta, dar cred că a venit timpul să gătesc şi eu pentru ea, mai ales că o groază de ani a gătit ea pentru mine, nu?

Şi uite aşa această mâncărică am gătit-o cu degetele bandajate, sărăcuţele de ele,  ce să fac dacă s-au prăjit şi ele? Reţeta de astăzi este :

Cartofi gratinaţi cu sos barbeque şi cu pulpe în pesmet 

Cartofii i-am tăiat, i-am pus la cuptor şi am presărat pe ei :Delikat cu gust de găină, piper, paprika şi pătrunjel. Pulpele le-am tăvălit prin ou şi pesmet apoi le-am pus pe grătar (bineînţeles grătar de aragaz). Între timp am făcut şi sosul de barbeque.

Sosul barbeque se face simplu. Ai nevoie de:

  • O ceapatăiată frumuşel mărunt
  • 2 căţei  de usturoi tocaţi
  • O linguriţă de piper
  • Suc de roşii sau ketchup(Eu aici am folosit ketchup)
  • O linguriţă zeamă de lămâie
  • 4 linguri de ulei
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • O lingură oţet

Ce trebuie să faci?

Pui ceapa la călit până devine translucidă, apoi adaugi sucul de roşii, piperul, zeama de lămâie, apa, scorţişoara, usturoiul, oţetul, ketchapul sau sucul de roşii şi le laşi să fiarbă timp de 15 minute continuu amestecând în el constant. Dacă sosul iese prea gros,mai poţi pune peste el apă.

Dacă v-a plăcut ce am gătit să stiţi că şi cei de la Restaurantul Paradis fac nişte mâncăruri de te lingi pe degeţele. Bravo lor! Au chiar şi o pagină de facebook http://www.facebook.com/restaurantparadis

Published by:

Jurnalul bucătăresei, reţeta mea preferată

Norocele Retete de gatit

Problema este că nu am o singură reţetă preferată. Mai este o problemă, nu îmi plac mâncărurile cu denumiri sofisticate . Poate din cauză că am mâncat odată prea mult din sushi şi am uitat să mă opresc sau poate fi şi din cauză că mâncărurile tradiţionale româneşti sunt cele mai bune.

Acasă când vin prietenii pe la mine, pot uşor să fac shaorma. Are şi o denumire ” Shaorma Home”. E shaorma la farfurie, nu poţi să zici că e foarte greu de făcut, dimpotrivă e uşor şi rapid. Dar pentru că ne place shaorma vă invit pe toţi să vedeţi cum arată aşezată frumuşel pe farfuriuţă.

E chiar simplu, tai pieptul de pui la grătar în bucăţi. Prăjeşti cartofi, tai castraveţi, roşii, ceapă( dar la noi nu se practică asta cu ceapa, pentru că nu ne place) Iar maioneza o găseşti la magazin. Apoi cel mai uşor e să le aşezi pe farfurioară încât să dea bine.

Credeţi-mă că 4 porţii de shaorma acasă e mult mai ieftină ca una cu 15 lei de la fastfood, doar că ai lipie. Cel mai important atunci când găteşti e să fii inventiv. Părerea mea, acum voi puteţi să spune-ţi ce doriţi dar atunci când vii cu ceva nou pe masă la prietenii tăi, aceştia duc vestea mai departe, că o fost bună că n-o fost bună asta-i partea a doua. Dar atâta timp cât în farfurie arată bine şi ştii să aşezi frumos mâncărica, nici nu trebuie să îţi mai faci griji dacă le place sau nu.

Vă asigur! Mie mi-a luat mult timp să învăţ cum se face de fapt aranjarea pe farfurii a mâncărurilor şi am învăţat, acum ştiu să gătesc dar şi să aranjez frumos.

Acest articol participă la campania celor de la Blogal Initiative, dorindu-mi să câştig excursia de 4 persoane.

Citez din regulament ” Restaurantul Paradis by Carmolimp din strada Apollonia Hrischer, numărul 12, din Brașov, vă oferă acum sanșa de a câștiga o excursie de 4 persoane la Brașov sau unul din celelalte premii.

Pentru mai multe detalii accesaţi site-ul www.restaurantparadis.ro şi pagina de facebook http://www.facebook.com/restaurantparadis

Published by:

Ciulama de ciuperci cu piept de pui

Retete de gatit

Cum se prepară o ciulama de ciuperci?

Punem într-o cratiţă puţin ulei,punem la călit ceapa tăiată mărunt şi după ce ai curăţat ciupercuţele de pieliţă şi le-ai spălat,le tai felii şi le pui şi pe ele la călit peste ceapă.

După, pui într-o farfurie făină dupa măsura ochiului,cam cât crezi tu că ar trebui să fie de gros sosul şi peste făina ,torni lapte şi iei telul să mesteci ca să nu rămână cocoloaşe.

Apoi,torni în cratiţă peste ciupercuţe şi laşi câteva minute să clocotească.Fiecare îşi pune verdeaţă(nu e necesar)sare şi piper după propriul gust . Nu uitaţi să puneţi şi smânână.!Se poate servi cu piept de pui sau mămăliguţă.

Continue reading

Published by:

Roşii,castraveţi ,ardei şi salam

Retete de gatit

În general nu este recomandat să mâncăm mezeluri. Dar din ani în paşti ca mine,nu cred că este o problemă.Ieri după ce m-am trezit de-amiază mi s-a făcut foame.Mă tot gândeam ce să mănânc,când deodată îmi vine ideea să tai salamul ,roşiile,castraveţii şi ardeiul,să pun pâinea ..şi să chem şi pe varămea şi sorămea la masă şi ele bineînteles fiind lihnite de foame.

Aşa am şi făcut.Am tăiat roşiile,castraveţii,ardeiul şi salamul..şi am păpat.Dar ce ziceţi  voi e asta o gustărică perfectă?

Continue reading

Published by: