Gata cu fondul clasei

8 Replies

Recomandări

Am văzut astăzi pe facebook o campanie. O nouă campanie, prin care se vrea a nu se mai da deloc, fondul clasei. Eu nu am copii, dar știu că părinții mei plăteau fondul clasei, cam în fiecare lună. De copil, îmi aduc aminte că venea aproximativ 10 lei, pe vremea aia. Bani puțini, dar vedeți voi…. de la fiecare copil în parte, se strângea ceva. Mai ales de la sute de elevi.

Gata cu fondul clasei

Se zice că scoala e gratuită. Eu asta nu am înțeles întotdeauna. Cum poate fi gratuită școala, când trebuie să plătești: dotări, manuale, hârtie igienică, săpun și prosoape. Ok, înțeleg că sunt necesitățile elevului, dar atunci de ce se bat școlile cu pumnul în piept că totul e gratuit? Pentru că toate lucrurile astea, renovările și modernizările țin de fondul public. Adică de primărie. Dar cu cine să discuți?

Într-un fel nu fondul clasei sau al școlii îi deranjează pe romani, ci faptul că dau acești bani, dar nu se modernizează mai nimic. Și cel mai tare e că am aflat că sunt părinți, care i-au cerut directorului legea prin care se obligă să plătească aceste taxe. Iar de atunci, au zis că nu au mai plătit. Mie chiar mi se pare interesant.

Acum voi sunteți cei care decideți, dacă merită să vă implicați sau nu. Pentru copilul meu, dacă ar fi, eu aș da oricât, dar să aibă condiții. Din momentul în care aș vedea că nu le are, nu aș mai da nimic. Scoala e un drept. Iar cine a conceput această campanie cred că are dreptate.

Minodora Ioana (deținătoarea fotografiei), spunea așa: 

” Am de făcut câteva clarificări:
1. Această poză îmi aparține și a fost făcută în cadrul unui protest pașnic, în fața Primăriei Municipiului Tîrgu Mureș.
2. În școlile de stat, învățământul este gratuit. Astfel, atât renovarea cât și dotarea cu cele necesare este o datorie a autorităților locale: primării și consilii locale.
3. Părinții dau acești bani tocmai din cauză că autoritățile nu-și respectă obligațiile, însă tot părinții finanțează și bugetele primăriilor prin achitarea taxelor și a impozitelor.
Ceea ce noi am cerut, este ca banii să fie cheltuiți în mod responsabil și prioritar pentru educație.
Dacă nu vi se pare normal, vă rog să ne scuzați!
Noi nu o să mai stăm cu brațele încrucișate, să ne lamentăm. Vă invit să acționați și voi!”, aceste rânduri au fost relatate, tocmai pentru a ne informa.

Voi ce părere aveți? Sunteți de acord să plătiți în continuare fondul clasei și fondul școlii? Știți care sunt beneficiile și dezavantajele în acest caz? Părerea voastră contează!

Comentarii

Comentarii

Author: Aniela Deby

8 comments

 1. justpink3005

  Eu sunt de acord , mi se pare aiurea sa pui sa dea niște bani care oricum nu sunt folosiți în scopul în care sunt dați. Și eu am plătit fondul clasei mult timp.

 2. Georgeta Popoiu

  Din cate stiu eu, banii din fondul clasei, erau folositi pentru surprizele care se faceau de zilele de nastere ale profesorilor, sau ale elevilor, de o mica excursie, de creta si burete, de o serbare a pionierilor, sau utc-istilor, de mici chestii educative inventate la nivel de clasa, asta in perioasa comuismului, iar renovarile, mobilierul, utilitatile, nu ne apartineau noua, erau din fondurile primariilor, care primeau banii de la ” centru” … acum fiecare se descurca cum poate si sa fim seriosi, la cat se extermina Romania acum, cu 10 lei nu se renoveaza o scoala…. aici e vb de fondul unei clase …

  1. User Aniela Deby Post author

   Dacă stai să o iei logic, vei sesiza că o școală are mai mult de 100 de elevi. Înmulțit cu 10 lei, sunt bani. Tu îți plătești taxele la primărie. De ce ar mai trebui de fapt să plătești și fondul școlii? Cel al clasei, hai că se mai scutește, că am și specificat. Mai trebuie o hartie, un sapun, un burete, dar au fost copii care au dat fondul clasei și 100 de lei, pentru că așa a hotărât cucoana, mamă a altei colege, că trebuie să dea toată lumea. Iar ăsta e doar un aspect. Dar zi-mi tu, că eu am mai zis odată… nu te deranjează să plătești și să vezi că totuși nu se cumpără nimic?

 3. Georgeta Popoiu

  Oricum totul este ilegal, fiindca nimeni nu da factura si chitanta pe nimic, nu exista un registru contabil in aces sens, astfel este si evaziune fiscala, sau gresesc ?

 4. Rodica Mihaela

  Baietelul meu e la gradinita si crede-ma ca nu e gratuita chiar daca e de stat pentru ca noi platim atat rechizitele cat si dotarile. Cat despre fondul clasei si al scolii habar n-am unde merge el si nici cand eram eleva nu stiam. Eram doar obligata sa-l platesc!

Vreau să știu părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.