Încă o țeapă privind locurile de muncă în Germania

2 Replies

Personale

Dacă m-apuc să scriu despre asta, aș scrie un roman. De câteva luni, un prieten care și-a dorit din toată inima să plece la muncă, a contactat online de pe olx o firmă și asta a fost. Au vorbit la telefon, și au decis totuși să meargă pe dealului 7 în Sibiu și să semneze un contract de intermediere. Mișto a fost că și eu și soră-mea ne-am dus cu el, așa că știu exact ce s-a vorbit și care au fost condițiile colaborării lor. S-a sunat miercuri și sâmbătă ne-au făcut să mergem la ei la sediu în Sibiu, zicând că plecarea se face pe data de 10 ianuarie și au nevoie de actele tipului ca să îi poată face contractul. Ăla de intermediere desigur.

teapa

Am simțit că nu e nimic serios, dar pe mine nu a vrut nimeni să mă asculte

S-a citit contractul de intermediere și nu avea cine știe ce clauze deosebite. Era ok, din cele scrise. Eu am dat și un search pe google să văd dacă găsesc păreri, dar numele firmei e în germană și n-am găsit mai nimic. A dus copie după certificatul de naștere, cazier, buletin, adeverință de la școală, adeverință medicală cum că e apt de muncă și voie bună. A rămas că în câteva zile îl contactează să plece. Eu i-am spus oricum dinainte că va fi o mare țeapă și că nu îl va duce nimeni nicăieri. Surpriză, pentru procesare dosar a trebuit să plătească 540 de lei. I-am lăsat 550 că o zis că o să pună și dosarul mai deasupra.

Au trecut deja cele 60 de zile și uitându-mă atent… am găsit o clauză foarte mișto. Prietenul nostru nu are voie să le aducă numele în presă, bloguri, tv, tot ceea ce înseamnă media. Când s-a sunat și i-am întrebat de ce totuși nu l-au trimis, ne-au spus acum o lună că așteaptă actele de la angajator că a fost acceptat. Dar să constat acum o săptămână că vine poștășița la ușă și aduce un plic mare cât China. Era o scrisoare prin care i se spunea că i se pot restitui 54 de lei, adică 10% din comisionul de intermediere și că nu poate pleca pentru că are actele lipsă. Sigur, firma se află pe dealului 7, dar atunci când nu deschizi ochii, riști să deschizi buzunarul. El nu a pierdut mult. 540 de lei nu sunt o avere, dar l-au lăsat două luni de zile cu speranțe… crezând că omul va avea un loc de muncă în final.

orice-sut-in-fund

Așa că feriți-vă! Nu faceți ca noi, și tot timpul deschideți ochii la astfel de costuri. Dacă există vreo firmă corectă care chiar duce la muncă, trebuie să îți plătească ea transportul, și îi restitui din primul salar. Așa mi se pare mai safe. Deh, ce să și facem… Uneori, mai bine mai târziu decât niciodată. Eu am simțit că așa se va termina, pentru că intuiția mea nu m-a înșelat niciodată. Prietenul nostru s-a gândit să facă plângeri peste plângeri, dar i-am zis că dacă ar face asta ar pierde mai mulți bani și timp. Dar totuși de curiozitate, voi cum ați fi procedat? Și știu sigur că nu suntem singurii care au trecut prin așa ceva.

Comentarii

Comentarii

Author: Aniela Deby

2 comments

 1. Ioana Radu

  Eu n-aş plăti pentru aşa ceva, având în vedere că n-aş avea nicio garanţie legală la mână.
  Am fost plecată în străinătate pentru un job de ospătar. Angajatorul mi-a plătit biletul de avion (m-a întrebat înainte ce prefer, autocar sau avion) şi mi-a oprit treptat banii pentru el (din primele 3 salarii, adică primele 3 săptămâni de muncă acolo). Doar aşa e sigur. Adică angajatorul are garanţia că omul vine, din moment ce îi plăteşte drumul. Iar angajatul are garanţia job-ului când vede că i se plăteşte chestia asta. Oricum sunt cazuri şi cazuri. Unele riscuri se merită, să zicem. Dar nu astea călduţe din ţară, cu bani pentru “nu se ştie ce”.

  Eu zic că cea mai bună variantă este prin intermediul agenţiilor care se ocupă fix cu locuri de muncă în străinătate.

  1. User Aniela Deby Post author

   Așa mi se pare și mie normal. Însă, nu. El a decis că vrea să plătească. Bine, în sediu tipii nu prea păreau dubioși, iar eu merg după instinct. Instinctul meu îmi spunea să ies cât mai repede afară. Așa a fost să fie. Uneori, dacă nu vrem să ascultăm, ne primim lecțiile pe pielea noastră. Și eu am fost plecată, și chiar așa… nu am plătit niciun comision decât transportul. A fost ok.

Vreau să știu părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.