Merită sau nu merită să investeşti în instalarea panourilor solare?

1 Reply

Recomandări

Indiferent de deciziile de cumpărare pe care le-am făcut până în prezent, am avut grijă ca fiecare să fie bazată pe o bună documentare. Deşi încă nu am adoptat aceaste noi invenţii apărute pe piaţa tehnologiilor, trebuie să recunosc faptul că subiectul panourilor solare este unul cât se poate de interesant.

panouri solare

Ce sunt panourile solare şi care este utilitatea lor principală?

Din punct de vedere tehnic, panourile solare sunt grupuri de celule solare care, puse împreună, funcţionează cu scopul de a produce energie termică şi electrică prin convertirea luminii solare. În termeni mai simpli, panourile solare sunt instrumente menite să transforme lumina solară în energie termică şi electrică, valaorificând o resursă naturată, inepuizabilă şi gratuită.

Astfel, ţinând cont de modul lor de funcţionare, panourile solare au devenit o alternativă utilizată la scară tot mai ridicată de către consumatori, luând în calcul beneficiile acestor echipamente care vizeză costurile reduse la utilităţi şi ajutorul considerabil adus mediului înconjurător.

Care sunt principalele categorii în care se clasifică panourile solare?

 

Ţinând cont de caracterisiticile şi funcţionalitatea acestor instrumente, panourile solare sunt împărţite în 2 categorii: panouri solare termice şi panouri solare fotovoltaice. Dacă folosim lumina solară pentru încălzirea apei menajere, atunci este vorba despre panourile solare termice. Dacă vorbim însă despre necesitatea convertirii energiei solare în electricitate, atunci este vorba despre panourile solare fotovoltaice.

Pentru că nu emană gaze şi nu poluează aerul, aceste instrumente eco de producere a energiei termice şi electrice s-au transformat într-un subiect de interes general chiar şi la noi în ţară. Autorităţile au demarat o serie de proiecte importante pentru finanţarea acestui tip de investiţie, arătându-şi deschiderea şi susţinerea către această iniţiativă.

Chiar în acest an, autorităţile au adus unele modificări în ceea ce priveşte programul “Casa Verde”. Dacă până acum se ofereau fonduri pentru montarea panourilor solare ce generau energie termică, începând cu luna noiembrie a acestui an românii vor fi finanţaţi cu suma de 20.000 de lei pentru montarea panourilor solare fotovoltaice. Astfel, energia electrică de care are nevoie o locuinţă va fi furnizată în proporţie de 80% prin intermediul acestor echipamente.

În plus, este important de reţinut faptul că pentru acest proiect s-a estimat un buget de aproximativ 120 de milioane de euro. Cei de la Digi24 au abordat acest subiect, iar mai multe informaţii despre acest demers  poţi să citeşti chiar aici.

Care este durata de viaţă a unui astfel de sistem?

Deşi producătorii asigură o garanţie de 25 de ani pentru produsele lor, panourile solare îşi pot prelungi durata de viaţă până la 40 de ani în anumite condiţii. Longevitatea lor poate fi una îndelungată atâta timp cât sunt îngrijite corespunzător, în ciuda intervenţiei constante a celui mai periculos inamic: natura.

În anumite condiţii nefavorabile, grindina, fulgerele sau chiar crengile copacilor pot scădea semnificativ durata de viaţă a acestor instrumente eco de producere a energiei. Cu toate acestea, curăţarea periodică a panourilor solare şi protejarea lor de impactul cu obiecte grele le va asigura garantat o durată de viaţă suficientă pentru ca tu să fii mulţumit de investiţia făcută.

Mai multe detalii despre acest subiect poţi obţine chiar de la specialişti, urmărind informaţiile furnizate de către cei de la Top Panouri Solare.

În cât timp îmi voi amortiza investiţia?

La fel ca şi în cazul longevităţii panourilor solare, experţii sunt de părere ca investiţia va fi recuperată în decursul unei perioade de 5 ani. După te poţi bucura practic de energie termică şi electrică gratuită. Acest lucru poate fi însă posibil doar în cazul în care panourile au fost instalate şi folosite în mod corespunzător pentru a nu le scădea din eficienţă.

Cu toate acestea, specialiştii de la Top Panouri Solare sunt de părere că panourile solare termice cu tuburi vidate, capabile să încălzească apa menajeră din locuinţă, sunt cele care înregistrează cea mai bună rată de amortizare a investiţiei. Ele sunt considerate a fi cele mai eficiente la capitolul captării energiei solare, fiind totodată mai costisitoare în comparaţie cu panourile solare termice plane.

Dacă îţi doreşti să descoperi mai multe informaţii despre aceste tipuri de echipamente inovative, recente pe piaţa tehnologiilor din această categorie, poţi citi informaţiile cuprinse în acest articol.

Care sunt preţurile panourilor solare şi care este costul instalării lor?

În ceea ce priveşte acest subiect, costurile diferă în funcţie de anumite criterii. Vorbim astfel despre complexitatea şi profesionalismul panourilor pe care le alegi astfel încât necesităţile tale să fie satisfăcute în mod optim.

Putem vorbi astfel despre panouri solare a căror costuri se ridică şi până la 2.000 de euro, dar şi despre panouri solare second hand a căror costuri de achiziţie variază de la 600-2.500 de lei. Totodată, preţul acestor echipamente diferă şi în funcţie de calitatea şi tipul acestora, dar şi de marca, importatorul şi firma care îl comercializează.

pret panouri solare

Referitor la costurile de instalare, acestea sunt stabilite în funcţie de materialele necesare, dar şi de cerinţele consumatorului a cărui confort primează. La capitolul manoperă, preţurile sunt stabilite în funcţie de timpul de desfăşurare a operaţiunii, dar şi în funcţie de complexitatea proceselor şi a contractelor încheiate post-garanţie.

Poţi să obţii o perspectivă mai largă cu privire la acest subiect accesând linkul următor. Totodată, mai multe despre instalarea și beneficiile pe care panourile solare le aduc odată cu achiziționarea lor, poţi urmări materialul următor:

https://www.youtube.com/watch?v=lFzt1BRqySU.

Dacă te-am convins şi pe tine de utilitatea acestor instalaţii inovative, utile şi benefice pentru confortul propriei locuinţe, atunci ştii care este următorul pas pe care trebuie să îl faci. Cu o astfel de investiţie costurile lunare la utilităţi îţi vor fi reduse considerabil, iar posibilitatea de a contribui şi tu la protejarea mediului înconjurător nu poate fi decât o iniţiativă admirabilă.

Comentarii

Comentarii

Author: Aniela Deby

Vreau să știu părerea ta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.