Papanaşi fierți cu brânză dulce? Dacă îți este poftă, poți să îi faci și singură acasă. Ies extraordinar de moi și pufoşi. Și nu ai nevoie nici de foarte multe ingrediente. Rețeta este reinterpretată pentru că mie îmi plac cu muuultă brânză în mijloc. Gata… Ești pregătită?
Papanasi fierti cu brânză dulce| Ingrediente:
- 750 grame de brânză dulce
- Coaja rasă de la o lămâie.
- 130 de grame de griş
- 2 ouă mari sau 3 oua mici
- Un praf de sare
- 4 linguri de făină albă
- Zahar pudra sau normal ( de care ai)
- Un strop de esență de vanilie
- O oala cu apă și sare de pus la fiert.
- 100 gr unt, pesmet, smântână și gem.
Cum se pregătesc papanașii fierți?
Într-un bol adânc batem ouăle întregi cu un praf de sare. Scurgem de zer 500 gr de branza de vaca dulce și o amestecăm cu ouăle. Adăugăm grisul, 4 linguri de făină, esența de vanilie, coaja rasă de lămâie și amestecam bine. Aluatul trebuie sa fie puțin lipicios. Între timp, pune oala cu apa și sare pe foc. Atenție: Apa nu trebuie să fiarbă la foc mare. Este indicat să fiarbă la foc mic și cu răbdare..
Pentru umplutura de la mijloc, căci specific: majoritatea restaurantelor de unde am mâncat nu aveau papanașul plin de brânză cremoasă… am folosit: 250 grame de brânză dulce, 1 ou și o lingura de zahar.
Atenție: Testează dacă compoziția e închegată bine cu un singur papanaș, ca să nu fie un fail din prima, și dacă se desfac, mai adaugă puțin gris…
După ce grisul din compoziție s-a umflat, pune într-un castron făina albă. Trece mâinile prin ea și iei câte puțin din compoziție și faci biluțele. După ce formezi un format de biluță, adaugi în mijloc un strop de umplutură și închizi bine biluța la loc. Odată ce apa e fiarta și ai reușit sa faci câteva biluțe, le poți baga la fiert. Durează aproximativ 7-9 minute și papanașii se vor ridica la suprafața oalei. Atunci vei știi că sunt fierți.
Într-o tigaie pune la încălzit untul și adaugă pesmetul pana se caramelizează puțin. Odată fierți papanașii, ii scoți din oala și ii tăvălești imediat prin pesmet. Voilaaaaaa! Cam asta este tot. Pot fi serviți cu sos de vanilie, smântână și afine ca la noi în Ardeal sau cu orice îți place ție.