Transplantul de uter: ar putea un bărbat să dea naştere unui copil?

1 Reply

Sa discutam

În ultimii cinci ani, echipe de medici din Suedia au reuşit să ducă la bun final șase sarcini ale unor femei infertile cărora le-a fost transplantat un uter. Totul începea în anul 2013, atunci când Malin Stenberg, o femeie în vârstă de 34 de ani suporta un transplant de uter, de la o rudă a acesteia, o femeie în vârstă de 61 de ani. În anul 2014, Malin dădea naştere unui bebeluș perfect sănătos, devenind astfel prima femeie infertilă care reuşeşte să aibă un copil, cu ajutorul unei intervenții realizate în premieră la nivel mondial.

uter barbati

Citește și: Romania Explicata

În ultimii doi ani, echipe de medici din alte state europene (inclusiv din România) au încercat să execute aceeaşi intervenție ca şi omologi lor olandezi, fără a avea însă succes. În același timp, în Olanda medicii au continuat să realizeze transplanturi de uter, în deplină siguranță, ajungându-se ca până în prezent șase mame să reușească să dea naştere unor copii sănătoși. Din anul 2017, cercetători din America de Nord, Asia şi Europa au demarat o serie de studii clinice, fiind de aşteptat ca din anul 2020 performanța olandezilor să fie atinsă şi de alți specialiști.

Care este scopul transplantului de uter uman

Scopul transplantului de uter uman este acela de a restabili fertilitatea femeilor infertile. În absența acestei proceduri medicale, singura modalitate prin care o femeie infertilă ar putea să devină mama este reprezentată de surogat. O altă femeie va ține sarcina în locul persoanei infertile, în general contra unei sume de bani, pentru ca după naştere întreaga tutelă asupra copilului să revină familiei adoptive. În unele state europene, această practică conduce la anumite ilegalități, precum acordarea de bunuri, fără un contract semnat în prealabil. În multe dintre țările din Europa, această practică va deveni ilegală în următorii ani.

Reuşită medicilor olandezi ridică semne de întrebare: este posibil ca, pe viitor, un bărbat să poată da naştere unui copil? În comparație cu alte proceduri de transplantare a unor organe, transplantul de uter creează viața, nu o salvează. La fel ca în cazul oricărui transplant de organe, unde sexul donatorului sau primitorului nu reprezintă un criteriu de interdicție, de ce nu s-ar putea şi ca transplantul uterin să fie realizat pe un bărbat, sau pe o femeie transsexuală? Din punct de vedere anatomic ar exista un singur impediment: pelvisul unui bărbat, a cărui formă diferă de cel al femeilor.

barbat gravid uter transplant

Însă în anumite situații, precum şi la femeile trans, pelvisul se apropie de dimensiunile şi formele pelvisului unei femei normale. Astfel, transplantul unui uter devine o procedură realizabilă nu doar pentru o femeie. Deşi nu există în prezent o legislație care să interzică bărbaților să dea naştere unui copil, o astfel de lege probabil că va fi introdusă, dacă oamenii de ştiință vor reuși să ducă la finalizare un astfel de transplant.

Articol scris de @Mihai Teodorescu

Comentarii

Comentarii

Author: Aniela Deby

Vreau să știu părerea ta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.