Ce faci daca copilul tau te intreaba despre sex?

4 Replies

Dragoste si Sex

În momentul când ai copii lucrurile nu mai sunt la fel de ușoare. De la 2 ani încep întrebările. Până la 4 ani te confrunți doar cu întrebări gen ” De ce zboară păsările?” și n-ai ce face altceva decât să te apuci să-i explici printr-un răspuns că au aripi și că ele în mediul ăsta trăiesc, ca nu care cumva să se apuce Doamne Ferește să zboare și el, crezând că-i atât de simplu.

De la 4 ani până la 6 ani nu urmează decât să-i dai explicații la întrebarea ” Eu cum am venit pe lume”? Și dacă răbdarea îți este pusă la încercare, nu rămâne în cazul dacă ai, decât să-i oferi să se uite la o poză de la ecograf. Oricum nu va înțelege mare lucru, dar măcar va vedea cât a fost de mic și va fi amuzat de asta. Și pentru că trebuie să îi răspunzi la întrebare, poți să renunți la veșnicul răspuns cum că l-a adus barza. Poți să începi să-i explici cum stă treaba cu reproducerea. În sensul că îi poți spune că atunci când doi oameni se iubesc, iese un al treilea. Nu va face decât să se amuze.

mama-discuta-copil

Însă, de la 7-8 ani îi vor chinui groaznic întrebările despre reproducere, procreere și cum au venit cu adevărat pe lume. Și-atunci să vezi când începe să zică ” Mamă, acum pe bune, ce înseamnă să faci sex”. Tu să nu fi un părinte retardat și să-i explici copilului tău, în cuvinte frumoase și măsurate cum stă treaba. Amintește-i că acum câțiva ani îi spuneai că dacă doi oameni se iubesc, iese și al treilea. De data asta îi poți spune că atunci când doi oameni se iubesc, aceștia se pupă, se iau în brațe și fac dragoste amândoi, nu există sex și nu știi ce înseamnă. Decât că dacă vrei să faci un copil cu cineva, faci dragoste.

Va fi un pic ciudat pentru el, dar aceste replici sunt testate și copiii mai scapă de curiozitate. Nu fi un părinte tâmpit care să trimită copilul în cameră când aude astfel de întrebări. O minte deschisă ajută pe toată lumea. Așa că, de ce nu? Tu ce ai răspunde copilului tău?

Comentarii

Comentarii

Author: Aniela Deby

4 comments

 1. Rucs

  Incerc sa ii explic pe intelesul ei. Ma gandesc la faptul ca in curand o sa apara intrebari de genul asta. Mi se pare normal ca un copil sa fie informat de mic. Educatia sexuala nu este o rusine.

  1. User Aniela Deby Post author

   Educatia sexuala este o rusine pentru parintii care nu vor sa discute cu copiii lor de ceea ce se tem. La urma urmei, o relatie intre parinte si copil, mai ales in cazul unei fete si a unei mame trebuie sa fie una foarte deschisa. Stii tu ce zic, si eu cred ca foarte bine faci.

 2. Andrei

  Eu din pacate nu am avut o asa mare conversatie cu ai mei despre acest capitol, dar am avut verisori mai mari din familie care au avut grija sa ma educe dupa bunul lor plac :)) (inimaginabil ce imi explicau ca e sex-ul )
  Dar copilului meu, cred ca de foarte mic am sa incerc sa-l pun in tema cu orice din acest capitol.

  1. User Aniela Deby Post author

   Ai fost norocos. Dar sunt copii care nici măcar la 17 ani nu ştiu ce înseamnă sexul în sine şi care e diferenţa între a face sex sau dragoste. Păcat! Părinţii sunt responsabili şi cu astfel de informaţii.

Vreau să știu părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.