Din englezescul „Make love, not war” am adaptat situația la contextul zilelor noastre. Și am zis „Fă dragoste, nu sex”. Bineințeles, polemica o să înceapă. Ce este dragostea? Ce este sexul? Cum se diferențiază ele? Cei mai critici dintre noi ar spune că „e tot aceeași mâncare de pește, de ce să ne complicăm?”. Diferența constă în percepția fiecăruia despre asta. Și da, noi, femeile, trasăm o linie clară între cele două. Ființe sensibile, așa cum suntem, vom fi mai înclinate să zicem că noi facem dragoste, că sexul e lipsit de orice urmă de sentimente și că noi ne implicăm emoțional în orice facem.
Sexul și sentimentele nu au nicio legătură
Bărbații pot fi de altă părere, însă. Sexul și sentimentele nu au nicio legătură una cu alta și că, de cele mai multe ori, sexul e ceva carnal, satisfacerea unor nevoi fizice. Dar nu toți bărbații sunt la fel, așa cum și femeile diferă între ele.
E clar, diferențe există. Dragostea, așa cum am mai spus, implică mai mult decât satisfacerea nevoilor fizice, are legătură mai mult cu ceea ce partenerii simt unul pentru celălalt, și aici nu mă refer la atracția sexuală. La pasiune, la sentimentele legate de suflet, poate chiar la iubire. Când ajungi să iubești o persoană nu te axezi numai pe ceea ce simți din punct de vedere fizic, adică plăcerea actului sexual propriu-zis, ci la crearea unor legături intime mai presus de acest lucru.
Reafirmarea unor sentimente mai mult sau mai puțin profunde, menținerea acelei „flăcări” în relația de cuplu. Dar nu putem spune că într-o relație nu există sex, pentru că atunci am fi ipocriți. Cuplul face și dragoste și sex. Poți face sex dacă nu ai sentimente pentru partener, dar dragostea este ceva mult mai mult decât sexul. Sexul e animalic. Posesivitate, voluptate și uneori agresivitate. Caracteristici care în procesul de a face dragoste nu sunt întâlnite sau nu se pune așa mare accent pe ele. Dragostea e lentă, implică atingeri mai mult decât carnale, ești excitat din simplul fapt că știi că o faci pe persoana iubită să se simtă bine. Dragostea e senzuală, pasională, erotică. „Te unge pe suflet”, aș putea spune.
Dragostea implică sentimente
Dragostea alimentează sentimente, pe când sexul nu o face. Această diferență poate fi simțită și în preludiu. Sexul nu implică un preludiu îndelungat și nici intens. Pe când, dragostea depinde de acesta. Spontan și gălăgios. Sexul prin definiție este astfel. Te urcă și te coboară. Plăcerea trupească și cam atât. Dragostea, păi dragostea nu e așa. Nu e pur și simplu ceva ce ai putea face cu orice necunoscut pe care l-ai întâlnit într-un bar.
Dragostea mai implică și cunoașterea reciprocă, nu numai a trupului, dar și cea în profunzime. A personalității și modului de a gândi a partenerului, a ceea ce îi face plăcere și ceea ce îi displace în pat. Cunoaștere din toate punctele de vedere, pe cât posibil. Și chiar și cunoaștere a sinelui. Cu cât te cunoști mai bine pe tine, cu atât vei ajunge să faci dragoste mai pasională, mai profundă.
Cum te manifești în ambele cazuri?
Țigara de după. Vorbim despre sex aici, ca să mă fac înțeleasă. După orgasm, a cărei intensitate diferă de la persoană la persoană, și nu are nicio legătură cu sexul sau cu dragostea, te simți satisfăcut și nu mai ai nevoie decât de o țigară, în cazul fumătorilor. Sau să îți verifici mesajele de pe Facebook. Sau orice altceva. În schimb, dacă tot ceea ce vrei să faci în momentele de după este să rămâi în brațele partenerului sau să îl ții cât mai aproape de tine, poți spune că ai făcut dragoste. Sentimentele de după sunt definitorii și diferențiatoare, de cele mai multe ori.
Concluzie:
Sex sau dragoste? Ce facem cel mai des? Sau ce am vrea să facem cel mai des? Sex spontan, animalic, care ne satisface trupește? Sau dragoste intensă, pasională, care ne alimentează sentimentele și prin intermediul căreia creăm o legătură amoroasă? Eu le recomand pe ambele. Dar nu uita să mai faci și dragoste.
Sex
E frumos ce zici?:))
E sanatos 🙂