Am făcut pentru prima dată orez negru. Știu că se folosește de mult timp la deserturi, pentru că după fierbere rămâne un bob moale și gustos, dar eu mi-am făcut o garnitură minunată. Aspectuoasa, dar și foarte gustoasă. Așa am ajuns mai nou să mănânc orez, pe cel alb nu-l prea iubesc, dar e și normal. Nu pot face comparații, ca și gust.
Cum se gătește o garnitură din orez negru?
Eu l-am lăsat în apă de cu seara și dimineață, la 250 de gr, am pus 3 cani de 250 de ml de apă și 2 prafuri de vegeta. Pe când s-a fiert de jumate, am aruncat apa de pe el și am pus alta, dar bineînțeles, tot neagră rămânea. În 30 de minute am avut cele mai gingașe și moi boabe de orez. L-am tras de pe foc, l-am strecurat și l-am pus într-un castron.
Pasul 2
Am curățat o ceapă, un morcov şi un ardei, le-am tocat cuburi și le-am pus la călit într-o tigaie cu puțin unt. După ce s-au călit, am aruncat în tigaie o cană de apă și am lăsat legumele să fiarbă. Dacă apa scădea și legumele nu erau fierte, mai puneam din nou, o jumătate de pahar.
Pasul 3
După ce legumele s-au călit și fiert, le pui cu tot cu sosul de pe fund, peste orez. Mesteci și lași ca aromele să se întrepătrundă, și condimentezi cu vegeta și piper ( eu am pus chili) după gustul tău. Garantez că e o bunătate sănătoasă.
Cum prepari pieptul de pui?
Am lăsat pieptul de pui la marinat în vin, cu busuioc și condimente precum: vegeta, chili și ierburi aromate, aproximativ o oră. După asta, l-am tăiat bucăți potrivite și am uns o tavă medie cu unt. Le-am așezat frumos în tavă și le-am lăsat la cuptor, 15 minute. Simplu și ușor.
Eu am fost foarte mulțumită de ceea ce a ieșit, mai ales că peste ele am pus un mujdei de usturoi sănătos, făcut din iaurt dietetic. Chiar a fost bun. Și n-am să ezit să cumpăr acest orez negru, pentru că pe lângă gustul minunat, pe care îl are, deține și multe alte beneficii. Din această rețetă mi-am luat eu, cea mai sănătoasă doză de prospețime.
Voi ce părere aveți? Ați mai mâncat orez negru?
Vai tu Ana… Cred ca e super mâncarea…. Cat despre sănătate, renunta la condimentele sintetice. Exista legume deshidratate care se pot adăuga in mâncare si oferă acelasi gust mâncării, doar fără adaugari sintetice. Daca micsorezi putin portia, mâncare o sa devina si mai apetisantă. Apoi te poti mumi cuceritoare cu fiecare farfurie. Si de asemenea, abia atunci poti zice de saanantate…..
Ai dreptate, dar oricum e sanatos. Nu mi-am făcut un scop din asta, dar decât o bucată de ceafă la cuptor, cu ulei, cartofi și ce cuprinde, mai bine așa. Așa ar trebui să elimin tot. Și nu am s-o fac. Nu e o dietă, iar despre vegeta putem vorbi cu zilele. Sunt oameni care o folosesc și oameni care o consideră un pericol, dar ea să fie cel mai mare pericol, nu prea cred. Farfuria e pozată de aproape, pare mare… dar orezul e măsurat cu ceșcuța de cafea. Și mersi de feedback! Te pup
Ana, nu detin adevarul absolut, dar personal prefer ceafa in detrimentul produselor sintetice. Daca numesti vegeta doar legume deshidratate, atunci e ok. Daca mai contine si antiaglomerat si potentiatori de gust atunci nu sunt fan. Acum depinde. Cred ca mancarea a fost foarte buna. Dar as renunta la lucruri mici. Inceaca doar sare, chili și ierburi aromate. In esenta, gustul e acelasi. Sarea fiind potentiator de arome, dar natural.
Anca Alexandra Părerile sunt împărțite. Am mai multe pungi de vegeta, de la diferite brand-uri, firme, magazine bio, dar ce am primit de curând, nu e nici pe departe ca vegeta despre care vorbim noi. Sunt legume deshidratate, dar le-am adăugat sare.. pentru că nu aveau. Cât despre gust, dacă pun doar sare, fără legumele alea deshidratate, cum li se zice de fapt, nu e mare diferență, deci îți dau dreptate. La mine e chestia de obișnuință. Cam greu să treci de la o etapă la altă. Dar tu mă înțelegi. Cât despre carnea de porc, nu mă dau în vânt după ea. Aș mânca pui… până mi-ar crește aripi :))