Pompa cu ejector pentru scoaterea apei din puturi de adancime

Comment

Personale

Un sistem autonom de alimentare cu apa, poate fi instalat in aproape orice casa de la curte si pe orice parcela de gradina. Singura problema in acest caz, este adancimea putului. Daca apa din putul forat se afla la o adancime de 7 metri, atunci nu ar trebui sa existe dificultati in a o aduce la suprafata. In acest caz este adecvata orice pompa.

Insa, pentru pomparea apei de la mari adancimi, ai nevoie de o pompa cu ejector.

De ce ai nevoie de pompa cu ejector?

Cu cat apa este mai adanca, cu atat este mai dificil sa o ridici la suprafata. In practica, daca adancimea putului este mai mare de sapte metri, pompa de suprafata nu poate face fata sarcinilor sale. Desigur, pentru puturile foarte adanci este mai indicat sa cumperi o pompa cu ejector de inalta performanta. Cu ajutorul unui ejector, este posibil sa imbunatatesti chiar si caracteristicile unei pompe de suprafata, la un nivel acceptabil si cu costuri semnificativ mai mici. Ejectorul este un dispozitiv mic, dar foarte eficient. Principiul functionarii se bazeaza pe oferirea unei acceleratii suplimentare fluxului de apa, ceea ce va creste cantitatea de apa pe unitate de timp, care vine de la sursa.

Electropompa – principiul de functionare

Ejectorul pentru o statie de pompare este un dispozitiv care permite unei electropompe de suprafata sa aspire apa din surse adanci de zeci de metri. In esenta, o electropompa este un dispozitiv in care, daca energia miscarii unui mediu se deplaseaza cu viteza mare, este transferata la un alt mediu. Astfel, principiul functionarii electropompei se bazeaza pe legea Bernoulli: daca se creeaza o presiune redusa a unui mediu in sectiunea de ingustare a conductei, si acest lucru va provoca o aspiratie a unui alt mediu, debitul format se va transfera in punctul de aspiratie. Cu cat este mai mare adancimea sursei, cu atat este mai greu sa ridici apa la suprafata. De regula, daca adancimea sursei este mai mare de sapte metri, atunci o pompa conventionala de suprafata isi poate indeplini cu greu functiile.

Se poate utiliza un Hidrofor?

Desigur, pentru a rezolva aceasta problema, poti utiliza un hidrofor mai eficient, dar este mai bine sa mergi pe varianta de pompa cu ejector, pentru a imbunatati semnificativ caracteristicile echipamentului utilizat. Un ejector pentru un hidrofor este deosebit de relevant, daca este necesara cresterea puterii. In astfel de cazuri, instalarea ejectorului iti va permite sa cresti adancimea admisiei de apa din rezervor, pana la 20-40 de metri.

Pomparea apei din adancime

Pompa cu ejector, este o solutie excelenta pentru ridicarea apei din puturile de adancime. Pompa cu ejector prezinta o serie de avantaje in comparatie cu dispozitivele conventionale. Pomparea apei din adancime este principalul avantaj al pompelor cu ejector. Doar conducta de alimentare este coborata in put, iar pompa ramane la suprafata.  Astfel pompa va avea o durata de viata mai lunga si va fi mult mai usor de controlat si de intretinut. Proiectarea ejectorului este simpla. Un ejector este compus din:

duza;

mixer;

camera de aspiratie;

difuzor.In sistem, ejectorul este inclus intr-o portiune a conductei. Dispozitivul functioneaza pe baza legii Bernoulli, care este un derivat al legii conservarii energiei.  

Comentarii

Comentarii

Author: Aniela Deby

Vreau să știu părerea ta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.