Ulcer corneal melting la bulldog francez? Există și e real!

Comment

Teddy Dog

Ulcer corneal melting la bulldogi francezi? Ei bine, până anul ăsta nici nu știam că există. Dărămite să știu cum se tratează. Știu doar că începând cu primele zile ale anului 2020, Teddy al meu s-a trezit efectiv cu un ochi închis, în condițiile în care nu s-a lovit, nu a avut niciun traumatism și nici nu putem discuta că aveam de unde să știu ce mă așteaptă.

După trecerea sărbătorilor, am ales să merg de urgență cu câinele la medicul lui veterinar. În cei privește pe cei de la Duovet Mediaș, nu pot decât să le mulțumesc pentru sprijin, suport și faptul că astăzi el încă mai are un ochi. Și pentru că la primul consult am aflat că șansele să își piardă ochiul definitiv erau imense, am ales totuși să scormonesc internetul și să dau de doamna Dr. Iuliana Ionașcu ( medic oftalmolog veterinar la Universitatea de Medicină Veterinară) ajutându-ne oarecum cu ideea că nu are nevoie de operație și voiam să știu dacă merită tratat.

Cine spune că Dumnezeu nu lucrează prin oameni, se înșeală! E un har să faci rost de un tratament complet, indiferent cât ar costa el. Însă dacă stau să mă gândesc bine, meritele cu adevărat le ia Andrei Olariu. Rețeta de tratament identică, dar faptul că ne-a oferit suport, ne-a fost alături și într-un final am scăpat oarecum de ulcer, dar tratăm leziunile, este din nou un dar pe care nu îl meritam eu. Am suferit… enorm pentru ochiul ăsta. Amândoi. Și eu și Teddi. Și cred că cel mai important lucru a fost că nu m-am dat bătută. Nici eu, dar nici medicii, deși la cum arăta ochiul…. E greu să ai speranțe în astfel de momente!

Ulcer corneal melting la bulldogi francezi: Ce recomand?

  • Verificați mereu ochișorii la consultațiile lunare/anuale. Dacă suferă de conjuctivită sicca, keratită, ectoprion, riscul de ulcer corneal este foarte scăzut. Noi avem în același timp și o conjuctivită sicca, asta înseamnă că glandele lacrimale nu mai produc lacrimi de calitate și e posibil să o fi făcut și din cauza asta, și de la un traumatism, sau efectiv doar pentru că e brahicefalic și are ochii scoși din orbite, iarna fiind un sezon destul de sensibil pentru ei.
  • Aș recomanda ca atunci când vedeți direct ochiul patrupedului dvs închis, să dați fuguța la veterinar. Nu de alta, dar poate că dacă reușeam să ajung în primele zile când am constatat că ochiul câinelui meu nu mai era sănătos, nu apuca să se facă albastru și să supureze, și probabil se vindeca mai repede. De exemplu: Când am mers noi la medic, aveam ulcer corneal doar la ochiul stâng, după un weekend, aveam la amândoi, dar depistat la timp a trecut în 10 zile maxim la ochiul drept. Ceea ce încă la ochiul stâng avem imediat 2 luni jumate și tratăm continuu leziunile și ravagiiile ce i le-a făcut boala asta.
  • Nu-i mai lăsați să se scarpine la ochi, să se lovească, să se joace cu lemne. Astea ar fi printre primele motive pentru care apare ulcerul melting, însă când vorbim de brahicefalici, boala asta este un must-have. La un moment dat o fac majoritatea, mai repede sau mai târziu.
  • Respectați cu delicatețe sfaturile medicului și dacă nu vedeți o ameliorare în 30 de zile, nu vă speriați. Eu eram panicată că nu trece și trebuie să-i scoată ochiul, însă Dumnezeu face minuni prin medici, iar rugăciunile nu rămân niciodată neascultate.
  • Recomand inspecția atentă a ochiului patrupedului, dacă îl vedeți umflat, că îl închide des, că clipește des, că se scarpină la el des, se târăște pe covor sau chiar îl ține în permanență închis, mergeți de urgență la veterinar. Ulcerul corneal melting este o boală dezastruoasă.

În cât timp se vindecă un ulcer corneal melting la bulldog francez?

Din punct de vedere medical noi oarecum suntem vindecați, însă în proporție de 80%. Sunt mai multe tipuri de ulcere corneene, însă cel mai grav din câte am înțeles de la medicul nostru veterinar, este cel melting. În medie la noi durează deja de 2 luni și jumătate. Maybe în 3 luni se vindecă complet, dar șansele să recidiveze vor rămâne mereu mari. Concluzia: Tratament bun, îngrijit bine și ochiul se reface, greu dar se reface.

Comentarii

Comentarii

Author: Aniela Deby

Vreau să știu părerea ta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.